ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Είναι μια λειτουργική ανεπάρκεια της άρθρωσης του γόνατος, που χαρακτηρίζεται από εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου και περιοδική φλεγμονή του αρθρικού υμένα.

 Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι σπάνια μεταξύ των νεαρών αθλουμένων. Αντίθετα, είναι συχνότερη σε ηλικίες 30-35 ετών και αρκετά συχνή από τα 40 και πάνω ιδιαίτερα στις γυναίκες. Οφείλεται σε προδιαθεσικούς μηχανικούς παράγοντες (παλαιά κατάγματα, συνδεσμικές κακώσεις, χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, μηνισκοπάθειες κ.ά.) που επιδεινώνονται με την υπερφόρτιση.

Συμπτώματα - Διάγνωση:

Έντονος πόνος στην μπροστινή επιφάνεια του γόνατος που επιδεινώνεται με την αθλητική δραστηριότητα. Ο ασθενής νιώθει έντονη ενόχληση στο γόνατο στο ανέβασμα σκάλας παρά στο κατέβασμα. Πολλές φορές, ο πόνος εντοπίζεται στην έσω επιφάνεια του γόνατος σε αντιστοιχία του μεσαρθρίου διαστήματος. Μάλιστα, στην πίεση δίνει αρχικά την εντύπωση ερεθισμού του μέσω μηνίσκου. Αντίθετα, πρόκειται για εντοπισμό της φλεγμονής στον έσω μηριαίο κόνδυλο ή στην έσω κνημιακή γλήνη σπανιότερα. Οι αθλούμενοι επίσης διαμαρτύρονται για πόνο και δυσκαμψία όταν σηκώνονται - μετά από παραμονή περισσότερη των 45' - από κάθισμα. Σε προχωρημένα στάδια, η δυσκαμψία είναι πιο έντονη και παρατηρείται ατροφία του τετρακέφαλου.

Η αυξημένη τοπική θερμοκρασία, η παρουσία υδράρθρου, η αύξηση του μυϊκού σπασμού είναι ενδεικτικά φλεγονώδους παρόξυνσης της νόσου Τα

 

ακτινολογικά ευρήματα είναι χαρακτηριστικά σε προχωρημένα στάδια: Ασύμμετρη στένωση του μεσαρθρικού διαστήματος, κυρίως στην έσω πλευρά, υποχονδρική οστεοπύκνωση, αλλοιώσεις στο σχήμα της άρθρωσης και παρουσία καταβολικών στοιχείων (οστεόφυτα) στην άρθρωση.

Θεραπεία:

Συνιστάται ανάπαυση για λίγες ημέρες (4-8), φυσιοθεραπεία (διαθερμίες, υπέρηχα, Laser και διασταυρούμενα ρεύματα) και φαρμακευτική αγωγή

Αντιφλεγμονώδη: Fenopron caps. 600 mg 1 χ 2 ή Tilcitin 20 mg 1 χ 1 ή Naprosyn 500 mg 1 χ 2 ή Rantudal forte retard 1 χ 2

Αντιοιδηματικά: Brasantabl. 1 χ 3 ή Salavira tabl. 1 χ 3 ή Varidase tabl. 1 χ 3

Παυσίπονα (σε έντονο πόνο): Egicalm φακ. 1.000 mg 1 χ 2 ή Medamol tabl. 1 χ 2 (προσοχή γιατί θετικοποιούν το αντιντόπινγκ κοντρόλ)

Τοπική αλοιφή ινδομεθακίνης: Indocid gel. 1 χ 3 ή Itapredin gel. 1 χ 3 Στη φάση της παρόξυνσης, εάν η παραπάνω θεραπεία δεν ανταποκρίνεται, επιχειρούμε τοπικές εκχύσεις κορτικοστεροειδών και τοπικών αναι¬σθητικών (π.χ. Oradexon amp. 1 cc + Procaine 2 cc 1%). Οι συνολικές εκχύσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3 σε διάστημα 35 ημερών.