ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΟΠΩΣΗΣ

Είναι κατάγματα που δημιουργούνται σε αθλούμενους από υπερβολική φόρτιση. Συχνά είναι σε στρατιώτες αθλούμενους, όπου η επιβάρυνση είναι σημαντική, ενώ το έδαφος και τα παπούτσια ακατάλληλα.

Τα αυτόματα κατάγματα συνήθως αφορούν (έως 35%) τα μετατάρσια. Τα αυτόματα κατάγματα κόπωσης συμβαίνουν όταν το οστό από την υπερφόρτιση ξεπερνάει το όριο αντοχής του. Ακόμη, οι μύες κουράζονται απ την υπερπροσπάθεια και η ικανότητα τους να απορροφήσουν κινητική ενέργεια μειώνεται σημαντικά. Η ενέργεια αυτή μεταφέρεται ανώμαλα διανεμημένη στα οστά, προκαλώντας επιπλέον φόρτιση που σε κάποια στιγμή είναι δυνατόν να προκαλέσει αυτόματο κάταγμα.


Συμπτώματα - Διάγνωση:

Ο πόνος στο σημείο του κατάγματος είναι αρκετά έντονος μόλις αρχίζει η άσκηση. Στην πορεία μειώνεται και προς το τέλος σχεδόν εξαφανίζεται, έτσι ώστε ο αθλούμενος να πιστεύει ότι δεν έχει κάτι το σοβαρό. Πολλές φορές όμως στο σημείο του κατάγματος δημιουργείται πρήξιμο και στην έντονη προσπάθεια υπάρχει σημαντική ενόχληση.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία που πρέπει να περιλαμβάνει και λοξές λήψεις. Μάλιστα, πολλές φορές, εάν η ρωγμή είναι μικρή, η ακτινογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση μόνο 12-20 μέρες μετά τον τραυματισμό, όταν δημιουργείται η πόρωση του κατάγματος.
 

Θεραπεία:

Μόλις διαπιστωθεί το κάταγμα, το σημείο της βλάβης τοποθετείται σε γύψινο επίδεσμο ή σε ειδικό νάρθηκα (αμερικανικής προέλευσης) για διάστημα 30-35 ημερών. Μετά την αφαίρεση, ο αθλούμενος αρχίζει με προσοχή και σταδιακά την άσκηση του. Το κανονικό προπονητικό πρόγραμμα μπορεί να ακολουθηθεί 45-55 ημέρες απ' την ημέρα που έγινε το κάταγμα. Επίσης, στο διάστημα αυτό γίνεται φαρμακευτική αγωγή, η οποία συνίσταται σε:

α) Βιταμίνες για την αύξηση της αντίστασης των οστών (Ca + Ρ): Calcium-

Palma φακ. 1.000 mg 1 χ 2 ή Cal-c-vita tabl. eff. 1 χ 2 και Fosfovitam tabl. 1

χ 2ήθ3ΐρηονίη8Ν. 1 χ 2 β) Σε πόνο ή φλεγμονή δίνουμε αντιφλεγμονώδη παυσίπονα τύπου: Gantil

200 mg 1 χ 2 ή Clotam 200 mg 1 χ 2 ή Lonine 200 mg 1 χ 2 γ) Σε περίπτωση οιδήματος, αντιοιδηματικά τύπου: Eze tabl. 1 χ 3 ή Salavira

tabl. 1 χ 3