Κατάγματα Κόπωσης

Κατάγματα Κόπωσης

Είναι κατάγματα κόπωσης που δημιουργούνται σε αθλούμενους από υπερβολική φόρτιση. Συχνά είναι σε στρατιώτες αθλούμενους, όπου η επιβάρυνση είναι σημαντική, ενώ το έδαφος και τα παπούτσια ακατάλληλα.

Τα αυτόματα κατάγματα συνήθως αφορούν (έως 35%) τα μετατάρσια. Τα αυτόματα κατάγματα κόπωσης συμβαίνουν όταν το οστό από την υπερφόρτιση ξεπερνάει το όριο αντοχής του.

Ακόμη, οι μύες κουράζονται απ την υπερπροσπάθεια και η ικανότητα τους να απορροφήσουν κινητική ενέργεια μειώνεται σημαντικά.

Η ενέργεια αυτή μεταφέρεται ανώμαλα διανεμημένη στα οστά, προκαλώντας επιπλέον φόρτιση που σε κάποια στιγμή είναι δυνατόν να προκαλέσει αυτόματο κάταγμα.

Συμπτώματα – Διάγνωση:

Ο πόνος στο σημείο του κατάγματος είναι αρκετά έντονος μόλις αρχίζει η άσκηση. Στην πορεία μειώνεται και προς το τέλος σχεδόν εξαφανίζεται, έτσι ώστε ο αθλούμενος να πιστεύει ότι δεν έχει κάτι το σοβαρό.

Πολλές φορές όμως στο σημείο του κατάγματος δημιουργείται πρήξιμο και στην έντονη προσπάθεια υπάρχει σημαντική ενόχληση.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία που πρέπει να περιλαμβάνει και λοξές λήψεις.

Μάλιστα, πολλές φορές, εάν η ρωγμή είναι μικρή, η ακτινογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση μόνο 12-20 μέρες μετά τον τραυματισμό, όταν δημιουργείται η πόρωση του κατάγματος.
Θεραπεία:

Μόλις διαπιστωθεί το κάταγμα, το σημείο της βλάβης τοποθετείται σε γύψινο επίδεσμο ή σε ειδικό νάρθηκα (αμερικανικής προέλευσης) για διάστημα 30-35 ημερών.

Μετά την αφαίρεση, ο αθλούμενος αρχίζει με προσοχή και σταδιακά την άσκηση του.

Το κανονικό προπονητικό πρόγραμμα μπορεί να ακολουθηθεί 45-55 ημέρες απ’ την ημέρα που έγινε το κάταγμα.

Επίσης, στο διάστημα αυτό δίνεται και φαρμακευτική αγωγή.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Μεσογείων 439

xenroussis@yahoo.gr