Διατροφή του Αθλητή
Η διατροφή του αθλητή είναι μεγάλης σημασίας για την αθλητιατρική. Άρχισε να απασχολεί τους ενδιαφερόμενους απ’ τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να ανακαλύπτει την έννοια της προπόνησης και της σωστής αθλητικής προπαρασκευής.
Η διατροφή των αθλούμενων διαφέρει απ’ αυτή των άλλων ανθρώπων και γίνεται ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης απ’ τους επιστήμονες για δύο κυρίως λόγους:
1) Ο αθλητής καταναλώνει κάθε μέρα κυρίως στην προπόνηση αλλά και στις λοιπές εκδηλώσεις της ζωής του μεγάλο ποσό ενέργειας που πρέπει σωστά να αναπληρωθεί και
2) έχει αποδειχτεί ότι η σωστή διατροφή επηρεάζει την αγωνιστική απόδοση του.
Σήμερα πιστεύεται ότι η διατροφή που είναι αναγκαίο να ακολουθεί ένας αθλητής πρέπει να είναι: μικτή και ισορροπημένη.
Μικτή θεωρούμε τη διατροφή που περιλαμβάνει ζωικές και φυτικές τροφές και ισορροπημένη αυτή που ρυθμίζεται έτσι ώστε να χρησιμοποιείται η κατάλληλη αναλογία (περιεκτικότητα) σε πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και η ύπαρξη ανάλογων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Θέλοντας κατά τρόπο απλό και κατανοητό να αναλύσουμε τα προβλήματα που έχουμε για την εφαρμογής μιας σωστής και ολοκληρωμένης διατροφής για αθλητές, εξετάζουμε τρεις παραμέτρους.
1) Τι ποσό θερμίδων (κατά μέσο όρο) χρειάζεται ημερησίως ένας α) αθλητής, β) ένας απλός αθλούμενος.
2) Το είδος, η περιεκτικότητα και η αναλογία της προσφερόμενης τροφής
3) το ιδεώδες ωράριο γευμάτων ανάλογα πάντα με την προπόνηση ή τον αγώνα.
Αναλυτική παρουσίαση του θέματος “Η διατροφή του Αθλητή” θα βρείτε στο αντίστοιχο κεφάλαιο στο βιβλίο “Η Αθλητιατρική στην Πράξη”.