Αντιμετωπίζουμε πλήθος κακώσεων και παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος με ειδικές ενέσιμες θεραπείες.

Τονίζουμε ότι η χειρουργική αντιμετώπιση αυτών αποφασίζεται μόνον εάν εξαντληθούν οι μέθοδοι της συντηρητικής ενέσιμης θεραπείας.

Η ενέσιμη αγωγή που εφαρμόζουμε στο ιατρείο είναι:

  • Ενέσιμη Αγωγή με Ένζυμα
  • Ενέσιμη Αγωγή με PRP
  • Ενέσιμη Αγωγή με Βλαστοκύτταρα

Σημειωτέον ότι πλέον η σύγχρονη εφαρμογή (έκχυση) Βλαστοκυττάρων σε μεγάλες αρθρώσεις, γίνεται απ’ ευθείας στην βλάβη, στο νοσοκομείο με αρθροσκόπηση.

  • Ενέσιμη Αγωγή με Ένζυμα

Είναι μεταβολικοί καταλύτες για όλες τις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα συστημικά ένζυμα είναι η Βρομελίνη, η Παπαϊνη, η Θρυψίνη, η Χυμοθριψίνη, η Παγκρεατίνη, η Ερυθρίνη, η Α-αμυλάση και η κυτταρινάση, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου από τις φλεγμονές, βοηθώντας συγχρόνως στην σχετική ανάπλαση των παθόντων ιστών.

Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν στον οργανισμό τους συγκεκριμένη δεξαμενή – αποθήκη ενζύμων. Όμως με την πάροδο της ηλικίας το σώμα χάνει προοδευτικά την ικανότητά του να παράγει τα συστημικά ένζυμα.

Αυτά αναπληρώνονται από τα ένζυμα που προσφέρουμε στον οργανισμό με ενέσεις. Πολύχρονες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα ένζυμα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για αρθρίτιδες και πολλές άλλες φλεγμονώδεις και τραυματικές καταστάσεις των οστών, των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων.

Είναι θεραπεία ευρέως αποδεκτή σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα δεν διατίθενται ακόμη από τα φαρμακεία και έτσι τα ενέσιμα σκευάσματα τα προμηθευόμαστε από την Γερμανία και την Ιταλία.

Η βασική δράση των ενζύμων αφορά την εξουδετέρωση των βλαβερών πρωτεϊνών που κυκλοφορούν ως ανοσυμπλέγματα (clcs) και βρίσκονται στην βάση των περισσότερων φλεγμονών του μυοσκελετικού συστήματος. Τα ένζυμα διασπούν τις βλαβερές αυτές πρωτεϊνες που προκαλούν πόνο και οίδημα στην πάσχουσα περιοχή.

Η βασική τους λειτουργία είναι η ταχεία υποχώρηση της φλεγμονής και του οιδήματος. Επιτυγχάνοντας αυτό ο ιστός επανέρχεται στην φυσιολογική ανατομική του δομή και λειτουργία.

Οι ενέσεις των ενζύμων ενίονται τοπικά σε περιπτώσεις τενοντίτιδων, μυϊκών θλάσεων, ορογονοθυλακίτιδων, ραχιαλγιών, μετατραυματικών αρθρίτιδων κα.

Ενώ γενική ενδομυϊκή έκχυση με την ενίσχυση ξυλοκαϊνης, βιταμινών Β1, Β6, Β12 και κολαγόνου εφαρμόζουμε στην οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενοβραχιονικό άλγος, σύνδρομο κοιλιακών, προσαγωγών κ.α

2) Ενέσιμη Αγωγή με PRP (Platelet Rich Plasma)

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες.

Το PRP και τα Βλαστοκύτταρα είναι δύο θεραπείες που αποτελούν την αναγεννητική ιατρική. Ονομάζονται έτσι επειδή οδηγούν σε αναγέννηση αλλά και αποκατάσταση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

Οι αυξητικοί παράγοντες που υπάρχουν στο PRP είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση προβλημάτων στις αρθρώσεις, στα οστά, στους τένοντες, στους μυς και στους χόνδρους. Είναι θεραπεία ασφαλής χωρίς παρενέργειες, βιολογική μη χειρουργική και προσελκύει το ενδιαφέρον των ασθενών.

Εφαρμόζεται συχνά σε χρόνιες τενοντοπάθειες, βλάβες χόνδρων στο γόνατο, στο ισχίο, στους ώμους, στην ποδοκνημική άρθρωση, στους μεγάλους μυς (τετρακέφαλο, δικέφαλο, γαστροκνήμιο) τόσο σε αθλητές αλλά και σε άλλους ασθενείς. Επίσης έχει καλή ανταπόκριση σε ελαφρά ή μέτρια οστεοαρθρίτιδα.

Εφαρμογή: Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και αρχίζει με την λήψη αίματος από τον ασθενή. Το αίμα αυτό φυγοκεντρείται επί 10 λεπτά. Μετά την φυγοκέντρηση  ένα τμήμα του αίματος καθιζάνει και αποτελείται από τα αιμοφόρα στοιχεία του αίματος  που είναι κυρίως τα ερυθρά αιμοσφαίρια και λιγότερο τα λευκά και το ανώτερο τμήμα που είναι το πλάσμα.

Μεταξύ αιμοφόρων στοιχείων και πλάσματος υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή στοιχείων ροζέ χρώματος που είναι τα αιμοπετάλια.

Με ειδική λεπτή πιπέτα λαμβάνονται τα αιμοπετάλια, απομονώνονται και καλλιεργούνται προς ενίεση στον πάσχοντα ιστό.

Συγκεκριμένα τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή εξειδικευμένες πρωτεϊνες που ρυθμίζουν την φλεγμονώδη αλληλουχία και κατευθύνουν την διαδικασία επούλωσης. Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την αιμόσταση, τον σχηματισμό νέου συνδετικού ιστού και την επαναγγείωση της πάσχουσας περιοχής.

Με την καλλιέργεια των αιμοπεταλίων επιτυγχάνεται πολλαπλασιασμός αυτών που μας ενδιαφέρει απόλυτα για την διαδικασία επούλωσης της βλάβης. Σημειωτέον ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και άλλα στοιχεία του αίματος είναι πολύ λιγότερο χρήσιμα και δεν τα χρησιμοποιούμε.

Ως προανέφερα οι παθολογικές καταστάσεις που η εφαρμογή του PRP παρουσιάζει ικανοποιητικά ως εξαιρετικά αποτελέσματα είναι:

Τενοντίτιδες: (ώμου, γόνατος, αγκώνα, επικονδυλίτιδες,  tennis elbow, golfers elbow) επιγονατιδικού τένοντα άκρας χείρας κ.α

Συνδεσμικές Κακώσεις: (διάστρεμμα ποδοκνημικής)

  • Κακώσεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος, ρήξεις πελματιαίας απονεύρωσης
  • Μυϊκές θλάσεις (οξείες και χρόνιες)
  • Οστεοαρθρίτιδες γόνατος, ισχίου, αστραγάλου
  • Μετατραυματικές αρθρίτιδες
  • Επούλωση κατακλίσεων και πληγών και άλλα.

Με την μέθοδο PRP δεν υπάρχουν επιπλοκές καθ’ ότι το αίμα που χρησιμοποιείται για την επούλωση των βλαβών είναι του ίδιου του ασθενούς. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η αύξηση του πόνου μετά την έκχυση του υγρού στην περιοχή.

3) Ενέσιμη Αγωγή με Βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι η πιο εξελιγμένη εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής. Για την θεραπεία χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς για την αποκατάσταση τραυματισμών ή εκφυλισμένων ιστών σε διάφορα σημεία του σώματος.

Οι αποθήκες βλαστοκυττάρων του ανθρώπου βρίσκονται στο λίπος και τον μυελό των οστών.

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα που αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Είναι δηλαδή ΑΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ( π.χ οστικό, χονδρικό, μυϊκό, δερματικό κα.) του ανθρώπινου οργανισμού.

Υπακούουν στους νόμους της ομοιόστασης και συμπεριφέρονται με απόλυτη ακρίβεια στον ρόλο της αποκατάστασης ενός ιστού που καλούνται να επιδιορθώσουν.

Δύο είναι οι τρόποι θεραπείας με βλαστοκύτταρα. Και για τους δύο τρόπους λαμβάνεται κατόπιν τοπικής αναισθησίας και μικρής τομής, περιορισμένη ποσότητα λίπους από την κοιλιακή χώρα. Στο λίπος αυτό υπάρχουν τα βλαστοκύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του πάσχοντα ιστού.

Κατά την πρώτη μέθοδο θεραπείας με βλαστοκύτταρα, το λίπος που λαμβάνεται από τον ίδιο τον πάσχοντα φυγοκεντρείται, και με ειδικό τρόπο απομονώνονται βλαστοκύτταρα τα οποία χρήζουν ειδικής καλλιέργειας.

Αυτά δια βελόνης τοποθετούνται στο σημείο της βλάβης. Ο ασθενής μετά από την ιατρική πράξη είναι κινητικός και επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του αφού του δίδονται συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει.

Δεν απαιτείται ακινητοποίηση και ο άνθρωπος επιστρέφει την επόμενη μέρα στις δραστηριότητές του. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται στο ιατρείο και διαρκεί συνολικά περίπου δύο ώρες. Έτσι αποφεύγεται το αντίστοιχο για τη βλάβη χειρουργείο και ο ασθενής γλιτώνει ανεπιθύμητες παρενέργειες, μετεγχειρητικές επιπτώσεις και υψηλό κόστος.

Με την τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων στην περιοχή του πάσχοντα ιστού (χόδρινου κατά το πλείστον) επιτυγχάνεται:

α) Επιβράδυνση της εκφύλισης του χόνδρου και περιορισμός της βλάβης

β) Εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση με μείωση ή εξαφάνιση του πόνου και αύξηση της κινητικότητας της άρθρωσης

γ) Η σημαντικότερη προσφορά είναι η ανάπλαση του χόνδρου η οποία τελειότερα επιτυγχάνεται εάν εφαρμοστεί στον πάσχοντα η δεύτερη μέθοδος

Η Δεύτερη Θεραπευτική Μέθοδος με Βλαστοκύτταρα.

Για την τοποθέτηση βλαστοκυττάρων στο σημείο της βλάβης (γόνατο, ώμος κτλ.) απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα αρθροσκόπηση  ή πιθανόν και δύο αρθροσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα η διαδικασία περιλαμβάνει την λήψη του δείγματος λίπους από την κοιλιακή χώρα. Την φυγοκέντρηση αυτού και την τοποθέτησή για 4 ως 5 εβδομάδες σε ειδικό κέντρο όπου ενεργοποιούνται, πολλαπλασιάζονται και συλλέγονται τα βλαστοκύτταρα.

Κατόπιν μεταφέρονται σε ειδική διπλή σύριγγα με κοινό μονό έμβολο, όπου εκχύονται συγχρόνως – κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης- στον πάσχοντα χόνδρο τόσο τα καλλιεργημένα βλαστοκύτταρα, όσο και μία ειδική πηκτική ουσία που τα δεσμεύει στο σημείο της βλάβης.

Με την ίδια μέθοδο είναι δυνατόν να τοποθετηθούν έτοιμα χονδροκύτταρα τα οποία λαμβάνονται από το σημείο της βλάβης και βέβαια ακολουθούν την ανωτέρω διαδικασία καλλιέργειας για 4-5 εβδομάδες.

Η τοποθέτηση έτοιμων χονδροκυττάρων αποδίδει εξαιρετικά τελειότερο αποτέλεσμα όμως απαιτεί 2 αρθροσκοπήσεις.

Η μία για την λήψη του χόνδρου για καλλιέργεια και η δεύτερη αρθροσκόπηση μετά από 50 ημέρες περίπου, για την τοποθέτηση των ήδη καλλιεργημένων χονδροκυττάρων στο σημείο της βλάβης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεωφόρος Μεσογείων 439

xenroussis@yahoo.gr